Belga kiállítás nyílt a Fejér megyei levéltárban

A belga háborús veteránok intézetének első világháborús vándorkiállítása nyílt meg kedden Székesfehérváron, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér megyei levéltárában a Nagy háború nagyvonalakban címmel.

forrás: szekesfehervar.hu

 Johan Indekeu, a Belga Királyság magyarországi nagykövete a megnyitón elmondta: a tárlat felhívja a figyelmet azokra a szörnyű eseményekre, amelyek az első világháború alatt történtek és alapvetően megváltoztatták az emberek mindennapjait. Reményei szerint a kiállítás hozzájárul a nagy háború eseményeinek megértéséhez, és segít abban, hogy elkerülhető legyen a háborúk borzalma.

A nagykövet jelezte: a belga külügyminisztérium segítségével életre hívott vándorkiállítás január eleje óta látható volt Pásztón, Aszódon, Budapesten, Szegeden, Veszprémben és most Székesfehérváron. A tárlat ezután Ljubljanában, majd Bukarestben lesz megtekinthető.

Johan Indekeu kiemelte: a kiállítás és az első világháborús centenárium összeköti a két nemzetet és ennek kézzelfogható eredménye is van, hiszen olyan, eddig ismeretlen magyar katonák sírjait tárták fel, akik belga földben nyugszanak.

forrás: szekesfehervar.hu

Mikó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója rámutatott, hogy Székesfehérváron a belga emlékek mellett hazai levéltári forrásokat is kiállítottak, olyanokat, amelyeket eddig nem mutattak meg a nyilvánosságnak. A tárlat azt mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár és a Hadtörténelmi Levéltár követi azokat a nemzetközi trendeket és irányokat, amelyek más országok levéltárainál már felfedezhetők. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy 2018-ra, a nagy háború befejezésének századik évfordulójára az összes első világháborús magyar hősi halott adatait fel tudják tárni.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a város sokat köszönhet katonáinak, ezért kötelessége emlékezni rájuk minden időben. Felhívta a figyelmet arra, hogy nincsen olyan fehérvári család, amelyet valamilyen módon ne érintett volna a nagy háború.

Forrás: MTI