Doberdó a magyar Golgota

Ma olvastam: Paizs Miklós költő-zenész, és az ő példájából kiinduló mozgássérült srác, Győri Gábor is milliókat gyűjtött össze azzal, hogy kirakta a Facebookra: pénzre van szüksége az elviselhető élethez. Nos, gratulálunk az érintetteknek.

Bízva abban, hogy a jó példa ragadós, egy KÖZÜGY, NEMZETI ÖNÉRZETÜNKET érintő probléma megoldásához vár a KRAJCZÁROS ALAPÍTVÁNY támogató partnereket.

A DOBERDÓ lábánál áll a hajdanán honvédeink által épített magyar kápolna. A közel 100 éves építmény sok-sok éves előkészítés után 2009-ben lett felavatva a felújítást követően. 2013 őszén és 2014 tavaszán esedékessé vált a karbantartás, amelyet az önkéntes munkatársaink végeztek el.

Időközben a – nem hivatalosan nemzeti emlékhely felirattal ellátott – kis kápolna igazi (nemzetközileg ismert) zarándokhellyé nőtte ki magát. Sajnos azonban a látogató dömping nyomán egyre inkább ellenszenvet váltunk ki a békés, többnyire szlovén nyelvű helyi lakosokból. Miért is? Nos, ÍME egy PROBLÉMA: megérkezik egy autóbusznyi lelkes magyar honfitársunk, ám WC hiányában ott végzi el a dolgát ahol tudja…

Persze nem igazán felemelő érzés a kápolna terasza alatti kutyaszar látvány és illata, de a madzagon száradó gatyák sem. E mellett fontos lenne, hogy egy ilyen fontos, a történelmünk golgotájának helyszínén (az olasz jó példák nyomán) legyen egy fogadó helyiség is, ahol le lehet ültetni a vendégeket és különféle korszerű prezentációs eszközökkel bemutatni számukra a hazájukért életüket adó felmenőinknek a küzdelmeit, a korabeli eseményeket, a háborúba, majd annak (és ennek nyomán országunk 2/3-ának) elvesztéséhez vezető utat.

A kápolna mellett álló épület erre kiválóan megfelelne és eladó ház is, ám a tulajdonos mintegy 100 millió forintnak megfelelő összeget szeretne az ingatlanáért kapni. Egy nép, egy nemzet életében ekkora összeg nem igazán számottevő, ám a várt állami segítség (a helyszínen járt nem kevés főméltóság ellenére) évek óta nem igazán akar összeállni.

A Krajczáros Alapítvány felvállalja mindennek az orvoslását.

Ehhez várja a jelen felhívással megérintett magyarok partnerségét. Mintegy 50 ezer embertől 2000 Ft/fő összegnek felajánlására számít a háborús emlékhelyek gondozásával foglalkozó közhasznú szervezet.

A hazai és határon túli magyarság, a téma iránt elkötelezett civil szervezetek összefogásával – KÖZADAKOZÁS formájában – a 11736116-20124496 bankszámlára átutalással és bármely OTP pénztárban befizetéssel lehet csatlakozni a kezdeményezéshez. (Visintini jelöléssel).